Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε

Αν και καμία φορά, μόνο και μόνο η ιδέα του καρκίνου μας τρομάζει, καλό είναι να ενημερωθούμε σωστά για να δράσουμε ανάλογα.

Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, ο καρκίνος του μαστού υπάρχει στην ζωή των γυναικών και αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες διαγνώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Δυστυχώς κάθε χρόνο 2.000 Ελληνίδες χάνουν την μάχη με τον καρκίνο του μαστού . Τα στοιχεία αυτά μας υποδεικνύουν πως εμείς οι Ελληνίδες πρέπει να αφυπνιστούμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις κόρες και τις μαμάδες μας.

Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος …. ακολουθούμε τα παρακάτω 3 βήματα.

3 Βήματα για την Έγκαιρη ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού:

ΒΗΜΑ 1ο: ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Τα κορίτσια από την εφηβεία και στην συνέχεια κάθε ενήλικη γυναίκα πρέπει να αυτοεξετάζεται κάθε μήνα, να προσέχει για τυχόν αλλαγές και να τις αναφέρει άμεσα στο γιατρό της. Καταλληλότερη ημέρα αυτοεξέτασης είναι η 10η ημέρα μετά την έμμηνο ρύση κάθε μήνα.

 

ΒΗΜΑ 2ο: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ

Μια φορά το χρόνο επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για κλινική εξέταση.

 

ΒΗΜΑ 3ο: ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Μετά την ηλικία των σαράντα, κάνουμε κάθε χρόνο μία μαστογραφία.

!!! Για να το θυμόμαστε κάθε χρόνο ορίζουμε μια συγκεκριμένη περίοδο για τις προληπτικές μας εξετάσεις , όπως τον μήνα των γενεθλίων μας. !!!

 

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε:

Εξόγκωμα ή σκλήρυνση στην περιοχή του μαστού ή και της μασχάλης

Διόγκωση λεμφαδένων της μασχάλης

Έκκριση υγρών από τη θηλή

Εισολκή δέρματος δηλαδή έλξη του δέρματος ή της θηλής προς το εσωτερικό του μαστού

Ερυθρότητα, ευαισθησία ή πόνοι στο στήθος

 

Αιτίες για την εμφάνιση του Καρκίνου του Μαστού:

Ηλικία: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία αλλά τα ποσοστά αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι ηλικιακές κλίμακες. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

Κληρονομικότητα: Υπολογίζεται ότι μόλις το 5 - 10% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού, σχετίζεται όντως με παράγοντες κληρονομικότητας, ενοχοποιώντας δύο γονίδια, γνωστά ως BRCA 1 και BRCA 2. Επιπλέον, γυναίκες με εξ αίματος συγγενείς που έχουν νοσήσει, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Διαταραχές της έμμηνου ρύσης: Στοιχεία υποδηλώνουν πως γυναίκες με πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσης (πριν από το 12ο έτος της ηλικίας τους) ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό

● Αλκοόλ: Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2009 στο Διεθνές Συνέδριο ογκολογίας του Σαν Αντόνιο, άτομα που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και καταναλώνουν με μετριοπάθεια αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισής του από εκείνα που πίνουν λίγο ή καθόλου οινοπνευματώδη.

● Παχυσαρκία: H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καθώς αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Κάπνισμα: Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως, από γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης για εννέα περίπου χρόνια, αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά σχεδόν 60%.

Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών: Με επιφύλαξη αναφερόμαστε σε αυτόν τον παράγοντα καθώς μελέτες δεν έχουν αποδείξει ακόμα τη συσχέτιση της λήψης αντισυλληπτικών με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ιστορικό Καρκίνου: Γυναίκες που έχουν εμφανίσει προηγουμένως καρκίνο της μήτρας, των ωοθηκών ή του μαστού έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν 2ο καρκίνο στο μαστό.

Καθιστική Ζωή: Η τακτική άσκηση πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μιας γυναίκας, κυρίως διότι μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της έμμηνου ρύσεως, να επιμηκύνει τον χρόνο μεταξύ των περιόδων ή να ελαττώσει τον αριθμό των εμμηνορρυσιών κύκλων, μειώνοντας έτσι την έκθεση της γυναίκας στα οιστρογόνα.

Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης: Προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση της μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

 

Πώς προστατευόμαστε κάθε μέρα:

Τηρούμε το πρόγραμμα των εξετάσεων μας.

Διατηρούμε ένα υγιές βάρος

Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση αλκοόλ

Ελαττώνουμε ή και διακόπτουμε το κάπνισμα

Βάζουμε μέσα στην ζωή μας την καθημερινή άσκηση

 

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Καρκίνο του Μαστού:

Κάθε γυναίκα μπορεί να νοσήσει, ακόμη και αν δεν έχει οικογενειακό ιστορικό

Ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

 

Ρεβέκκα Διρχαλίδου

Φαρμακοποιός - Health & Wellness Coacher